SPA-weekend för den gravida

Ömma leder, svullna fötter och ond rygg är bara några saker man får tampas med när man är gravid. Vad skulle då kunna vara bättre än att checka in på ett SPA för helgen? Många hotell har i anslutning

Ömma leder, svullna fötter och ond rygg är bara några saker man får tampas med när man är gravid. Vad skulle då kunna vara bättre än att checka in på ett SPA för helgen? Många hotell har i anslutning en SPA-avdelning där du kan få sköna behandlingar och avslappnande bubbelbad.

SPA

Vad som ingår i SPA-avdelningar kan variera, men här listar vi några som brukar vara vanligt förekommande. Det mest klassista nämligen bubbelpoolen, en favorit för hela familjen att hoppa ned i. En pool med kallt vatten brukar också vara vanligt, det sägs att samspelet mellan varmt och kallt vatten ska boosta ditt immunförsvar och öka blodcirkulationen. En saltvattenpool där du kan flyta och känna tyngdlöshet, magiskt! Det brukar också vara vanligt med olika bastusittningar där en instruktör håller i det hela genom att hälla på väldoftande oljor på stenarna. Det brukar också finnas både torr- och ångbastu. Det är dock en del att tänka på gravid om du ska besöka ett SPA. Enligt 1177 bör man inte bada i för höga temperaturer om man är gravid upp till tolv veckor, detta för att fostret eventuellt kan påverkas av värmen. Det är således att ge någon exakt temperatur, de ger rekommendationen att bada om du känner att det är behagligt varmt. Tidigare avråddes gravida att bada i pooler under hela graviditeten då man som gravid är extra känslig för svamp och urinvägsinfektioner och det finns en ökad smittorisk. Men i dag är det upp till var och en att bestämma. Enda gången då man verkligen inte ska bada i bubbelpool är mot slutet av graviditeten och vattnet har gått. Atta bada bastu går bra att göra som gravid då det är lättare för kroppen att reglera temperaturen i en bastu än i vatten. Om du känner dig osäker hur just du ska göra kan det vara bra att rådgöra med din barnmorska.

Behandlingar

En vanlig behandling som kommer i flera olika former är massagen. Du brukar kunna få en klassisk helkroppsmassage, eller halvkropp där man oftast väljer ryggen. En ansiktsbehandling är också vanligt att erbjuda på SPA. Många har kanske hört talas om att det skulle vara farligt att få massage som gravid, men det behöver det inte vara så länge massören är utbildad och kunnig inom graviditetsfysiologin. Exempelvis ska man inte ligga på rygg utan ha ett speciellt massagebord med plats för magen. Dessutom verkar massage lugnande vilket är bra både för mamma och barn.